Sfaturi pentru fotograful incepator

In toti acesti ani de activitate multi tineri m-au contactat pe facebook pentru a-mi pune intrebari legate de fotografie, ce le recomand si cum ar fi ideal sa-si dezvolte viitoarea cariera. Asadar, o sa va raspund la aceste intrebari in nivelul cunostintelor mele, al experientei si al pietei actuale.


1. Fotografia

- Pentru un incepator fotografia porneste ca un hobby, daca ai plecat din start cu

gandul sa faci neaparat niste "banuti" mai degraba o sa ramai la stadiul de niste "banuti".


- Multi tineri se confrunta cu impuneri apasatoare din partea parintilor, de aici porneste o mica problema pe care probabil multe generatii au intampinat-o. Chiar si la ora actuala parintele posesiv isi indruma copilul spre o cariera pe care acesta nu o doreste.


- Vrei sa devii un fotograf foarte bun, lupta cu parintii si cu tot mediul inconjurator - tu esti cel care vrea sa faca o cariera in fotografie - nu tata si nici mama.


- Fii liber si experimenteaza, fotografia a

fost inventata de om. Gandeste cadrul, nu pretul.


- Daca esti incepator fotografiaza orice, de la oameni, la natura.. animale etc. Astfel vei putea sa-ti dezvolti viziunea.


- Citeste carti, imaginatia ta functioneaza ca motorul de la masina, cu cat ii dai mai mult combustibil cu atat mai mult masina ta poate parcurge mai multi kilometri.
2. Aparatura


- Fotograful face aparatul, nu aparatul pe fotograf.


- Nu ai nevoie de ultimul racnet de aparat, in prezent multi fotografi mari inca isi mentin aparatura cea "veche" si nu isi propun s-o schimbe, deoarece au inteles ca psihologia din spatele unei fotografii bune concureaza de cele mai multe ori cu tehnica si puterea aparatului.


- Nu te lasa intimidat de alti fotografi care pretind ca au un aparat mai bun, asta este

cea mai mare prostie pe care o fac multi incepatori, poate si din aceasta cauza sunt foarte delasatori. Mai bine nu te apropia de acesti oameni, multi dintre ei sunt foarte toxici.. nu o sa inveti prea multe.


- Poti sa incepi cu un telefon, sau de ce nu chiar unul analogic. Un aparat pe film a ajuns sa coste foarte putin, practic de acolo a inceput fotografia.


3. Stilul / Latura in fotografie


Avand in vedere ca eu sunt fotograf de nunta, o sa va prezint avantajele si dezavantajele acestei laturi.


- De ce am ales fotografia de nunta?


- Probabil multi dintre voi va ganditi la castig, dar nu pentru asta am ales sa fotografiez la evenimente, sigur poti sa faci multi bani, dar nu asta e scopul principal.- Am ales fotografia de nunta pentru ca imi place, ador sa ascult povestile oamenilor.


- In fotografie trebuie sa muncesti, cu cat ai un stil aparte si un mod diferit de a aborda fotografia, astfel sansele tale cresc ca oamenii sa aiba dorinta sa te cunoasca. Hai sa fim seriosi.. cam toata lumea s-a plictisit de aceeasi poveste pusa pe tava de toti fotografii care se copiaza unul pe altul, fii tu mai diferit si lucreaza la stilul tau.


- Nu incerca sa copiezi pentru ca asta ai vazut ca vinde, multi dintre fotografii care fac asta au ramas la acelasi nivel, de 10-20 de ani tot continua sa copieze si nu evolueaza.


Avantajele unui fotograf de nunta


- Ai posibilitatea sa-ti faci multi prieteni/amici. Conexiunile sunt cele mai importante, se stie din cele mai vechi timpuri ca fotograful de nunta avea activitate doar din recomandarile altor oameni care au lucrat cu el.


- Calatoresti. Multi miri sunt dispusi sa faca sedinte foto dupa nunta in diverse locatii.


- Iti formezi un cerc, stai pe langa oameni buni de la care ai ce invata.


- Program flexibil, seful esti tu.


Dezavantaje


- Viata de noapte activa, timp limitat acordat celor dragi - si mai sunt, dar nu vreau sa te descurajez de la drum. Bineinteles nu am spus toate avantajele si dezavantajele, astfel cred ca as avea nevoie de un articol separat pe tema asta.


4. Castiguri


- Daca esti pregatit sa traiesti decent, fotografia de nunta iti poate alimenta lumea materiala.


- Castigurile variaza in functie de cat de tare te implici, totul conteaza numai de tine.


- Fa-ti un site, fii activ in media sociala, aceste platforme te pot ajuta sa-ti creezi clientela.


5. Nu renunta!


- Mai ales daca esti incepator nu te speria de viitor, pune mana si munceste, orice latura

a fotografiei este frumoasa. Trage tare!


Ganduri bune, Florin Belega


#dragostepeviata #fotografdenunta #craiova


Website.png